Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Hamarin Elon historiaa

Vuonna 1926 Porvoon Höyrysahan työväestön piirissä syntyi ajatus omasta urheiluseurasta. Perustavassa kokouksessa Voimistelu- ja Urheiluseura Hamarin Eloon liittyi 22 jäsentä. Seura liittyi heti jäseneksi  Työväenurheiluliittoon. Toiminta aloitettiin yleisurheiluharjoituksin nykyisen kentän kohdalla olevalla VPK:n harjoitusniityllä ja voimisteluharjoituksin kylän Työväentalolla. Myös iltamien järjestäminen otettiin Eloon mukaan alusta lähtien.

Vuonna 1928 Elon toimintaan lisättiin paini, jossa seuran edustajat menestyivät myöhemmin hienosti aina Suomen mestaruuksia myöten. 1930-luvun puolivälissä Elon toimintaan otettiin palloilulajit. Jalka- ja jääpallo olivat tuolloin hamarilaisten harrastusmuotoina.

Sotavuosina ja raskaina vuosina sodan jälkeen Elo eli hiljaiseloa, joskin tuolloin kokeiltiin uusina lajeina uintia ja melontaa. Pyöräily tuli mukaan Elon toimintaan 1950-luvulla, joka muutoin oli Elon toiminnassa murroksen aikaa Höyrysahan lopetettua toimintansa.

Hamarin Elo liittyi TUK:n jäseneksi 1960-luvun alussa ja seuran toiminta pysyi koossa lähinnä palloilulajien voimalla. 1970-luvulla toiminta vilkastui muuttoliikkeen voimasta ja Elo palasi vuosikymmenen lopulla TUL:n jäseneksi.

Hamarin Elo on nykyään 200 jäsenen urheiluseura, jonka näkyvin osa on varmastikin junioriyleisurheilu. TUL:n Suur-Helsingin piirissä Elo kuuluu aivan seurojen kärkikastiin. Vuodesta 1994 Elo on kuulunut jäsenenä SUL:n Uudenmaan piiriin. Vuonna 2006 Elo luokitellaan piirin 13. parhaaksi yleisurheiluseuraksi.

Viime vuosien kirkkaimmat tähdet Elon yleisurheilujoukoissa ovat olleet korkeushyppääjä Janne Ikonen, heittäjä Ella Lindström sekä juoksijat Johan Liitiäinen että Aki Uutela. Janne Ikonen oli ikäluokkansa paras korkeushyppääjä Suomessa 1990-luvun alussa ja voitti ikäkausikilpailuissa lukiusia mitaleja aina SM-kultaa myöten. Ella Lindström puolestaan oli juniorina ikäluokkansa huippuheittäjä ja TUL-mestari. Sekä kuulantyöntö, keihäänheitto että kiekonheitto olivat hänen leipälajeja. Johan Liitiäinen puolestaan oli ikäluokkansa huippujuoksija Suomessa 1990-luvun lopulla ja otti SM-hopeaa 800m:llä M-17 sarjassa vuonna 1999. Aki Uutela voitti vuonna 2000 SM-pronssia M-17 sarjassa 3000m:llä. Muista Elon entisistä urheilijoista mainittakoon Pirjo-Liisa Haikkola sekä Krista Salo, jotka voittivat N-15 sarjan kuulantyönnön joukkuekultaa vuonna 2000.

Nykyään Hamarin Elolla on kolme miespuolista SM-tason urheilijaa. Toni Tuiskunen, Pasi Lautala ja Miika Keränen ovat menestyneet hyvin omissa ikäluokissaan. Tyttöjen puolella on 19-vuotiaiden sarjassa moniottelija Aino-Kaisa Manninen, joka on pärjännyt hyvin piirin kisoissa.

Hamarissa on aina urheiltu kylän omalla urheilukentällä. Vuonna 1987 kenttä kunnostettiin nykyajan vaatimuksia vastaavaksi urheilupyhätöksi. Yleisurheilun lisäksi varsinkin jalkapalloilijat aina Suomen ja Turkin maajoukkueita myöten ovat olleet kentän ahkeria käyttäjiä.

Hamarin Elo tunnetaan järjestäjänä monista yleisurheilun paikallisista tapahtumista. Hamarin Hölkkää on juostu vuodesta 1980, Vasakisat on järjestetty Hamarin kentällä useaan kertaan.

Nykyisin Hamarin Elon vahvin palloilulaji on kaukalopallo, jota seurassa on pelattu vuodesta 1980 lähtien. Elon kaukalopalloilijat ovat vuosittain osallistunut SM-cupiin, jossa parhaimmillaan Elo oli viides vuonna 1981. Vuonna 1989 Elo voitti TUL:n kaukalopallomestaruuden. Vuonna 1994 Gammelbackan kaukalopallovoimat yhdistyivät Elon kaukalopalloväen kanssa.

Lentopalloa hamarilaiset ovat pelanneet lähinnä kuntatasolla. Myös jalkapallo kuului aikaisemmin Elon leipälajeihin, mutta nykyisin hamarilaisjuniorit pelaavat muissa seuroissa. Naisvoimistelua on Elossa harrastettu lähinnä kuntoilumielessä. Toiminta oli kuitenkin vilkasta, sillä koulun salille kokoontui hyvinkin laaja naisvoimistelijajoukko. Elon naisvoimistelijat olivat useasti osallistuneet ohjelmillaan mm. TUL:n piiri- ja liittojuhliin.

Myös hiihto on edelleen Hamarin Elon toiminnan osana. Hiihtojaosto perustettiin seuraan 1980-luvun alussa Rauli Pylväläisen toimiessa käynnistäjänä. Siitä lähtien Elon joukoissa on nähty lupaavia hiihtäjiä.

 


©2020 Hamarin Elo - suntuubi.com